fredag 22 januari 2010

Euroskate 2010

Konståkning. I ca 15 år ägnade jag större delen av min tid åt att hänga i ishallen och träna, träna, träna inför olika tävlingar och uppvisningar. Det kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat även om jag förmodligen aldrig kommer att utöva det som jag gjorde då. Så när det är dags för EM, VM, OS så tittar jag ju givetvis så mycket jag bara kan. Måste jag prioritera så är det isdansen jag väljer, pargrenen som handlar mer om ren skridskoteknik och konstnärlighet. För ett otränat öga kanske det ser tråkigare ut eftersom det inte förekommer några hopp, men för ett tränat öga däremot är det ljuvligt och vackert. Nu har jag precis tittat på årets isdansfinal i EM i Tallin och det fick mig att tänka mycket på de par som jag sett genom åren och som jag tycker lämnat störst avtryck för mig.

Bland de första paren jag minns är ryska Marina Klimova & Sergei Ponomarenko. Jag minns speciellt ett program där jag tror att Marina skulle föreställa en rysk docka och hade håret uppsatts i tofsar och en fin röd klänning. Jag var nog rätt liten då och fascinerades helt av detta program. Mellan 1985 och 1990 stod de på VM-pallen varje år.

Därefter kommer det kanadensiska syskonparet IsabellePaul Duchesnay som tävlade för Frankrike. De jobbade i motvind med domare som höll fast vid det gamla och ogillade deras nya innovativa stil. Det hindrade dem dock inte från att 1989, 1990 och 1991 inta att alla platser på VM-pallen. De program jag minns mest var djungelprogrammet och West Side Story. Om jag inte minns fel så kom de på den så kallade spindelpositionen också.

Därefter ett omtalat par i konståkningsvärlden, ryska Oksana GrishukEvgeny Platov. Givetvis för att de var otroligt duktiga och intog högsta steget på VM-pallen 1994-1997, men det pratades nästan mer om Oksanas plötsliga transformation från den söta ryska flickan Oksana med brunt långt hår till den nya Marilyn-look-aliken Pasha med kort superblonderat hår.

Mina personliga all time favourites blir det franska paret Marina Anissina & Gwendal Peizerat! Lika mycket känsla som teknik och innovation. De var bland de första att utöva omvända lyft, det vill säga att hon lyfte honom, och det blev lite av deras signum. Det program jag minns mest var Romeo & Julia. Under åren 1998-2001 steg de upp på VM-pallen samtliga gånger. Jag hade faktiskt kunna träffa Gwendal en gång då min pappa skulle på något stort event i Frankrike där Gwendal väl figurerade som någon slags frontperson. Som jag bönade och bad pappa att fixa så jag kunde följa med, men icke... Jag var så ledsen och det var först flera år senare som min pappa förstod hur stort det hade varit för mig. I detta fall gällde inte bättre sent än aldrig, jag står fortfarande på aldrig...

En liten joker bland denna fransk/ryska elit är även ett finskt par som jag tyckt väldigt mycket om nämligen Susanna RahkamoPetri Kokko. Ett fantastiskt vackert par med väldigt klassisk stil utan att bli tråkiga. Och givetvis var det kul med ett nordiskt par i världstoppen, 1994-1995 stod de på VM-pallen.

Det var det! Resultaten kan kollas in här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar